YURTDIŞINDA ÜNİVERSİTE OLANAKLARI
Globalleşen dünyamızda, yurtdışında üniversite okuma ihtimali eskiye nazaran daha kolay, daha ulaşılabilir bir seçenek olmuştur. Öğrenciler henüz lise yıllarının başlarından itibaren gerek okulları, gerek aileleri gerekse kendi araştırmaları ile yurtdışında üniversite olanaklarını ve burslarını araştırmaya başlamaktadırlar.
Yurtdışında üniversite okumak dendiğinde ülkemizde ilk akla gelen Amerika ve İngiltere’de üniversite okumaktır. Gerek dünyadaki ilk 1000 üniversite sıralamasındaki yerleri gerekse mezunlarının uluslararası alanlardaki başarıları bu düşüncenin arkasındaki en temel unsurdur. Ancak yükselen Amerikan Doları ve İngiliz Sterlini, yurtdışında üniversite okumanın maliyetlerini de oldukça yukarı çekmektedir. Bu nedenle daha makul seviyelerde seyreden Avusturalya Doları ve Kanada Doları, Avusturalya ve Kanada’da okumayı ve yaşamayı daha mümkün kılarak, gerek ilk 1000 üniversite sıralamasında yer alan okullarının çokluğu gerekse nispeten daha makul yaşam koşulları nedeniyle tercih edilmeye başlamıştır.
Öte yandan Orta Avrupa ülkelerinin de üniversite tercih sıralamasında yavaş yavaş hak ettikleri sıralamalara ulaştığı gözlemlenmektedir. Son yıllarda Almanya, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Ukrayna, Bosna Hersek ve Makedonya üniversiteleri gerek sınavsız giriş olanakları, gerekse ülkemize olan yakınlıkları ile öğrencilerin ilgi odağı haline gelmişlerdir.
Öğrencilerin seçimlerini yaparken aşağıdaki konulara dikkat etmeleri daha sonra beklenmeyen konuların karşılarına çıkmasına engel olacaktır.
Seçilen üniversitenin YÖK denkliği
Gerek başvuru gerekse süreçte, YÖK denkliği okul bitip de Türkiye’ye dönme sürecinde hayati önem taşımaktadır. En baştan ciddi araştırmalar yapılmalı, denklik olduğundan veya denklik için uyulması gereken prosedürlerden ( denklik sınavları ve şartları vb) haberdar olunarak gidilmelidir. Bunun için Yurtdışı Eğitim Danışmanlarından bilgi alınması en kolay seçenektir.
Üniversite’nin Dünya sıralamasındaki yeri
Üniversitenin dünya sıralamasındaki yeri, gerek Türkiye’de gerekse Dünya’da diplomanın geçerliliğinin seviyesi hakkında ciddi bilgi verecektir. Bu bilgiye erişmek için
linkini kullanabilirsiniz. Üniversite’nin ilk 1000 üniversite arasında olması dünyaca kabul edilecek bir diplomaya sahip olacağınızın göstergesidir.
Başvuru süreç detayları
Her ülkenin kendi kanunları, yönetmelikler ve uygulamaları bulunur. Bu nedenle gidilecek ülkenin sınav süreçleri, başvuru şekil ve koşulları önem taşır.
Son başvuru tarihleri
Örneğin Amerika, İngiltere ve Avusturalya’daki ilk sıralamalardaki üniversitelere başvuru her yılın Ocak ayında bitmektedir. Dolayısı ile 12. Sınıfın ortasında yurtdışında okumak için gereken her türlü çalışma, proje, sınav gibi konular son başvuru tarihlerini kaçırmadan tamamlanmış olması gerekmektedir.
Polonya Bosna’da başvurular Türkiye’deki gibidir, her yılın Mayıs ayında başvurular başlar, Temmuz ortası/Ağustos ortasına kadar ön kabul ve kayıtlar gerçekleşir, Ekimde okullar eğitime başlarlar.
Başvuru Koşulları
Başvuracak öğrencinin lise mezunu veya son sınıfta olması
Çok iyi derecede dil hakimiyeti ( Uluslararası geçerliliği olan sertifikalarla belgelenmelidir)
Sosyal sorumluluk projeleri, beceriler
Ülkeden ülkeye değişen, başvuru sınav ve kayıt giriş sınav ve son tarihleri kaçırılmamalıdır.
Üniversitenin bulunduğu ülkedeki yaşam koşulları
Okunacak okul kadar yaşanacak ülke de son derece önemlidir. Ülkenin coğrafi yapısı, iklim koşulları, ülkedeki sosyolojik ve demografik yapı, okulda geçireceğiniz yılları bu ülkede geçireceğiniz düşünüldüğünde üniversitenin bulunduğu ülkedeki yaşam koşulları en temel konulardan biri olarak karşınıza çıkacaktır.
Eğer soğuk iklim seviyorsanız Kanada’nın iç bölgeleri, Kuzey ve Kuzeydoğu Avrupa ülkelerindeki hava şartları sizin için sorun teşkil etmeyecektir. Veya sıcakla aranız iyi ise Dubai’deki eğitim olanakları size cazip gelecektir.
Yurtdışında bir yıllık okul maliyetleri
Ülkenin para biriminin Türk Lirası karşısındaki değeri, sadece okul fiyatları değil, o ülkede yeme-içme, barınma ve kıyafet harcaması da yapacağınız düşünüldüğünde daha da önemli olacaktır. Yurtdışında bir yıllık okul maliyetleri yaklaşık değerler düşünüldüğünde, Örneğin İngiltere’de bir yıllık okul ve yaşam giderleri dahil ortalama 25.000 pound, Kanada’da 30.000 CAD ına mal olmaktadır.
Dolayısıyla, tüm giderlerinizin o ülkenin para biriminde olacağını, o coğrafyada yaşayacağınızı, o ülkenin yemek kültürü ile yaşamınızı sürdüreceğinizi bilerek hareket edilmelidir.