Avustralyada Eğitim Sistemi
Avustralya eğitim sistemi eyalet ve bölgelere göre farklılık göstermekle beraber temelinde aynı içeriğe sahiptir. Avustralya eğitim bölgeleri; ilköğretim okulları, ortaöğretim okulları ve liseler, üniversiteler veya teknik ve diğer yüksek okulları olarak üç başlık altında incelenebilir. Okullar fon kaynaklarına ve idari yapılarına göre devlet okulları, Katolik okulları ve bağımsız özel okullar olarak üçe ayrılır. Kurallara genel olarak baktığımızda; 6 ile 15 yaş arasındaki çocuklar için eğitim zorunluluğu vardır. Üniversite giriş sınavları 18 yaşında yapılır. Avustralyada akademik yıl genellikle Ocak ayının sonunda veya Şubat ayının başlarında başlar. Tazmanya eyaletinde üç diğer eyaletlerde dört sömestr’ dan oluşur, yaz tatili aralıktan şubata kadardır. 1. dönem Ocak sonu veya şubat başından başlar ve Mart sonunda ortalama Easter bayramı zamanına denk gelecek şekilde kapanır, 2. dönem ise Nisan ortasında yada sonunda başlar ve haziran sonu yada temmuz başında biter, 3.dönem temmuz ortasında veya sonunda başlar eylül ortasında biter, 4. dönem ise ekim başında veya ortasında başlayıp aralık ortalarında sona erer. Okul öncesi eğitim zorunlu değildir 3 yaşından 5 yaşına kadar çocukların eğitimine yöneliktir. İçerik olarak yapılandırıcı eğitim ve yaratıcı bireysel aktivitelerden oluşur.
İlköğretim(ilköğretim okulları)
İlköğretim eğitimi zorunlu olmayan hazırlık yılı ile başlar. Zorunlu olmamasına rağmen tercih edilir hazırlık müfredatı ilköğretim ile bağlantılıdır. İlk yıl eğitimi için hazırlık sınıfında okuma yazma kabiliyeti geliştirilir, matematiksel ve fiziksel eğitimlerin yanında ve sosyal yetenek ağırlıklı bir eğitim sistemi vardır. İlköğretim 1. yıldan 6. yada 7. yıla kadar devam eder. İlköğretim finalinde herhangi bir diploma veya sertifika verilmez ve öğrenciler herhangi bir sınava tabi olmaksızın ortaöğretime devam ederler.
Ortaöğretim(ortaöğretim okulları ve liseler)
Avustralya’da ortaöğretim kurumları 7-yada 8. yıldan itibaren başlar ve 10. Yıla kadar devam eder. Bazı eyaletlerde bir bazılarında iki yıl bütün öğrenciler aynı eğitim programında eğitim görür. Sonraki yıllarda, öğrenciler temel ve seçmeli derslerden kendi özellikleri ve ilgilerine istinaden bir program oluşturur. Orta öğretimde temel dersler; İngilizce, matematik, fen, toplum ve çevre bilgisi, yabancı diller, teknoloji ve uygulama çalışmaları, sağlık, beden eğitimi ve kişisel gelişim derslerden oluşur.
Kıdemli ortaöğretim
Kıdemli ortaöğretim dönemi eğitimde 11. ve 12. yıllarda alınır. Öğrenci bu yıllar içinde yetenek ve becerilerine göre istihdam olacakları alana yönelik eğitim programından geçerler. 12. yılın sonunda okulun bağlı bulunduğu eyalet yada bölge tarafından Kıdemli Ortaöğretim Sertifikası verilir.
Yüksek öğrenim kurumları
Üniversiteler
Avustralya’da bulunan üniversiteler tüm OICD ülkeleri arasında en iyiler listesinde bulunmakla beraber yine aynı kriterde dünyanın en kaliteli eğitim sistemine sahip ülke seçilmiştir. Avustralya genelinde 43 üniversite bulunmaktadır. Ayrıca notlarını yüksek tutan öğrencilere maddi yardım burs ve gençlik ödenekleri hakları sağlanmaktadır.
Mesleki Eğitim ve Öğretim(VET)
Avustralya eğitim sisteminin içinde (VET) Mesleki Eğitim ve Öğretim kurumları çoğunlukla ikincil alternatif, özel ve devlet okulları olarak karşımıza çıkar.
Meslek ve Teknik Yüksek Okulları(TAFE)
Endüstriyel gelişim ile bağlantısı bulunan bu okullarda, dersler pratik ve yetenek bazlıdır. Çok geniş bir kartelada mesleki ve branş programları sunan TAFE kolejleri eğitim seviyesi olarak dünya çapında büyük ödüllere sahiptir. .Genellikle devlet destekli yüksek öğrenim kurumlarında veya özel enstitülerde TAFE eğitimi alınabilmektedir. TAFE kolejlerinden mezun olan öğrencilerin seviye atlama veya belirli bir başarı gösterme durumunda üniversitelere geçiş yapma şansı bulunmaktadır.