Amerika tarihi, coğrafyası, iklimi, eyaletleri, şehirleri, eğitim sistemi, amerika dil okulları fiyat listesi hakkında ücretsiz yurtdışı eğitim danışmanlığı hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Amerika Birleşik Devletleri kısaca ABD, elli eyalet ve bir federal bölgeden oluşan federal anayasal cumhuriyettir. Ülkenin çoğunluğunu oluşturan 48 eyalet ve ülkenin federal bölgesi olan Washington, DC, Kuzey Amerika’nın ortasında, Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu’nun arasında bulunmaktadır ve kuzeyde Kanada güneyde ise Meksika ile sınır komşusudur. Alaska eyaleti, Kanada ile sınır ,Rusya ile berring boğazından komşudur. Büyük okyanusta bulunan Hawaii eyaleti ise tek takımada eyaletidir.
Amerika coğrafyası konum olarak Doğuda Atlas Okyanusu’ndan, batıda Büyük Okyanus’a kadar 4.500 km genişliğindedir. Alaska 50 eyaletin içinde yüzölçümü en büyük olanıdır.
Amerikan tarihinin 1492’de Avrupalılar tarafından keşfinden sonra başladığı kabul edilir. İspanyollar, Portekizliler, Fransızlar ve İngilizler, yerleşerek koloniler kurdular. 18. yüzyıl ortalarında, bu kolonilerin sayısı 13’e yükseldi ve onüç koloni, Amerika Birleşik Devletleri’nin temelini oluşturdu.1756-1763 yılları arasında İngiltere’nin Avusturya, Fransa ve Rusya ittifakıyla yaptığı yedi yıl savaşları, İngiltere için ciddi bir yük oluşturdu, İngiltere malî yükünü hafifletmek amacıyla Amerika’daki kolonilerine yeni vergiler yükledi ve kolonilerin tepkisiyle karşılaştı. Koloniler yüksek vergiler ödemekten rahatsızlardı. Çay ihracatına gelen yüksek ek vergiyle koloniler, 18. yüzyıl ortalarından beri hazır oldukları bağımsızlık mücadelesini başlattılar. Savaşın başlarında George Washington, Thomas Jefferson tarafından kaleme alınan ve özgürlük isteklerini dile getiren Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi yayınladı (4 Temmuz 1776). Sonradan 4 Temmuz günü ABD bağımsızlık günü olarak kabul edilmiştir. Altı yıl süren savaş sonunda, George Washington komutasındaki koloni güçleri tarafından yenilgiye uğratılan İngiltere geri çekildi ve 1783 yılında Paris antlaşmasıyla 13 koloninin bağımsızlığını kabul etti. Bağımsızlıklarını ilan eden koloniler, içişlerinde serbest eyaletlerden oluşan Amerika Birleşik Devletleri’ni kurdular (1787). 1789’da Anayasanın tamamlanıp onaylanmasıyla yeni bir ulus ve Amerikan üst kimliği doğdu. Amerika Birleşik Devletleri, ülkeyi anayasayla yöneten bir Başkanın seçimle iş başına geldiği ilk modern demokratik cumhuriyettir. Amerika’da hükümet, halk tarafından kurulur. Kongre üyeleri, başkan, eyalet yetkilileri, kasaba ve şehirleri yönetenler halk tarafından seçilir. Hâkimler de, doğrudan doğruya halk tarafından seçilir veya seçilmiş yetkililer tarafından tayin edilir.
Amerika iklimi ülke topraklarının geniş bir alan üzerinde bulunması nedeniyle çok farklı özellikler göstermektedir. Kıyı şeritleri hariç bütün ülkede karasal iklim hâkimdir. Orta kısımlar çok yüksek olduğundan, mevsimler arasında pek fazla sıcaklık farkı yoktur orta bölgeler yaz mevsiminde bol bol yağış alırlar. Batı taraflarında ise yağış daha azdır. Atlas Okyanusu’na kıyı olan şeridin güney kısmı nispeten yağışlı ve ılımandır. Kuzey Amerika daha serin olup kışları şiddetli geçer. Meksika Körfezi’ne bakan güney kısım açık ve düz olduğundan bu kısımlarda tropikal iklim hâkimdir. Burada yazlar sıcak, kışlar ise ılımandır. Her mevsimde bol yağış görülür. Alaska kıyı şeridi, denizden etkilenen bir iklime sahip olmasına rağmen, iç kısımlarında çok şiddetli soğuklar görülür.
Amerika birleşik devletleri eğitim sistemi kendi içinde ve eyaletlerinde farklılık göstermesine rağmen genellikle okul öncesi eğitim devlete bağlı anaokullarında (kinder garten) verilir. 4-5 yaş arası çocuklar 1 yada 2 yıl eğitim görür.6 veya 8 yıllık ilkokulu (elementary school) bitiren her çocuk herhangi bir seçimden geçirilmeksizin 6 veya 5 yıl süren ortaöğretim kurumlarına (high school) kabul edilir.Mesleki eğitim, genelde liseden sonra 2 yıldır ve yüksekokullar sistemi içerisinde yer alır. Amerika’da 3 çeşit yükseköğretim kurumu bulunmaktadır: Ön lisans veren meslek yüksekokulları (junior or community colleges, vocational technical institutions) Lisans derecesi veren 4 yıllık müstakil yüksekokullar (colleges) ve Üniversitelerdir.